2018. április 29., vasárnap

A meleg víz gyorsabban fagy mint a hideg


Minden évben a negyedikes diákjainknak válsztaniuk kell egy tárgyat és egy témát, amin belül egy terjedelmes prezentációt kell készíteniük, saját kutatási anyaggal.
Ezt néhányan úgy veszik, hogy bevetik magukat a könyvtárba, néhányan pedig úgy, hogy nekik itt tudományos megfigyeléseket és kísérletsorozatokat kell lebonyolítani.

Természetesen az előbbit várják el tőlük, de senki nem állítja meg őket, ha gyakorlati munkára szeretnék alapozni a projektet.

Soha ezelőtt - természetesen - ilyen sok biológia projekt nem érkezett be, összesen 14 diák dolgozik ez évben nálunk.

Az egyikük pl mikrobiológiát válaszott témájául, pontosan azt, hogy a szájvízben lévő antibakteriális hatóanyag milyen hatással van az E. coli baktériumra, és ha hat, milyen hatásfokkal hat különböző koncentrációkban. Ezért heti nagyjából 4 órát tölt el a laborunkban, steril körülményeket igényel, és ipari mennyiségű táptalajt. Hálisten, egyébként, mert különben semmi dolgunk nincs az évnek ebben a szakában (mindenki vizsgázik).

Ha nem lenne elég a 14 biológus projekt, most kaptunk egy fizikust is, aki a mélyhűtőládánkkal dolgozik.
Már olvastam erről korábban, de most szembejött újra, ez a gyerek munkája kapcsán:
Tudátok, hogy a forró/meleg víz gyorsabban fagy mint a hideg?

A jelenséget Mpemba paradoxonnak hívják, és eddig is csiklandozta az agyamat, de eddig sose jutott eszembe utána nézni. Most legalább élőben nézhetem végig a demonstrációját.
Igen egyszerű amúgy, fogunk két főzőpoharat, egyikben forró, a másikban hideg víz, ugyanolyan tárfogaton. Mindkettőbe belelógatunk egy digitális hőmérőt, amit egy adatrögzítő kütyühöz csatlakoztatunk. A poharakra rácsapjuk a mélyhűtő ajtót, a kütyün pedig nyomon követjük a hőmérsékletváltozást.
Így ni.

Néha rápillantottam,és amúgy tényleg ezt láttam.
A felső szám a forró vízé, ami szépen számlált lefelé, folyamatosan.
Az alsó pedig a hideg vízé, ami kb percenként ugrott pár tizedes jegyet csak.
A végén kivettük a két poharat, az egyikben szolid jég, a másikban hideg, de folyékony víz. A jég a forró vizes pohárban volt.
Wow.

Bár lett volna annyi eszem is, hogy leesik, hogy a telefon fölötte kamerázza a változást a kijelzőn, és ne beszéltem volna mindenféle hülyeségeket, és csak remélem, hogy nem mondtam semmit, amiért bajba kerülhetnék.

Mindenesetre ha gyorsan jégkockára van szükségem otthon, tuti, hogy meleg vízből fogom csinálni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése