2017. december 8., péntek

Így spórolj a joghurton


Mai adásunkban elmondom nektek, hogy spóroljatok a reggeli joghurton.
Engem kb sokkolt azt, hogy ezt kb senki nem csinálja otthon (nem, én sem), pedig legyünk őszinték, csak egy icipici idő és energia kérdése.

A helyzet pedig a következő.

Joghurtot annyira könnyű otthon csinálni, hogy suliban, vödör szám gyártjuk mostanában, 12 éves kis bugrisokkal.

Merthogy a joghurt nem más, csak tej beoltva egy kis joghurt kultúrával.

Az igazság pedig az, hogy ha egyetlen egyszer életben veszel egy pohár élő joghurtot, soha többet nem kell venned többet.
Az eljárás pofon egyszerű: felmelegítesz egy pohár zsíros tejet olyan 84 °C körüli hőmérsékletre, majd hirtelen lehűtöd (hideg vízbe teszed a poharat), majd hozzáadsz egy kanál élő joghurtot, letakarod, és a következő hat órára meleg helyre teszed. Ettől aztán az élő joghurtban lévő élő bacik mint az őrült nekiállnak szaporodni, és joghurttá varázsolják neked az egész pohár tejet.
Ennyi.
Kész.

A következő adag joghurthoz pedig használhatsz a most megtermelt joghurtból egy kanálnyit. Olvassatok utána, ha érdekel. Az ízesítés pedig természetesen csak rajtatok áll. Mehet bele friss gyümölcs, méz, vanília, akármi :)

Ha érdekel titeket, olvassatok utána. Van többféle verzió is, ahol tejport is használnak, az biztos segít valamit a szuper állag elérésében. Engem tökre meggyőzött.

Ami pedig ráadásban tetszik a dologban, az az, ahogy a következő órán tesztelik a joghurtot cukor- és fehérjetartalomra. Ehhez Benedict és Biuret oldatot adnak az elkészült joghurthoz, és sima tejhez is, és csoda csoda színreakciókat kapnak.
Ez a tegnapi pasztell-szivárvány joghurt teszt:



Arról nem is beszélve, hogy finom friss joghurt illat szállingózik a technikus laborban egy egész hétig :) Nyami :)












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése